Tilbage til Fakta om truede dyr
Film om Lunde

Arktis

Arktis er det kolde område omkring Nordpolen. 
Det meste er hav dækket af is. Men der er også land. Grønland er en del af Arktis.

Om sommeren går solen aldrig ned, og om vinteren står den ikke op. Der er så koldt og barskt, at der ikke vokser træer, og de dyr, der ikke selv kan holde varmen, lever ikke her. Derfor ser du aldrig padder eller krybdyr. Men det betyder ikke, at der ikke er dyreliv. De mange lyse sommerdage, hvor solen aldrig går ned giver masser af blomster. Det elsker insekterne. Og i havet vælter det med fisk, som bliver spist af sæler og hvaler. Sælerne bliver jaget af isbjørne. Der er vildt i Arktis.

Du finder de truede dyr i Arktis ved at kigge efter det hvide hjerte på billederne.

Der findes intet mindre end 30.000 forskellige fisk. Blandt dem er de kæmpestore hajer og de små guppyer. Fælles for dem alle er, at de har et skelet og at de ånder med gæller.

De fleste fisk er benfisk. Det er tun, torsk, rødspætter og den slags. De har et hårdt skelet og mange af dem har en blære inde i kroppen der hjælper dem med at flyde.

Næsten alle fisk har også en ekstra sans. Den hedder sidelinjesansen. Med den kan fiskene mærke andre dyrs bevægelser i vandet. Selv hvis det er helt mørkt kan de ”se” med skindet.

Hajer og rokker er bruskfisk. Deres skelet er af brusk ligesom dine ører er. I stedet for en blære i kroppen må de flyde med en meget stor lever. Den er fyldt med fedt og olie og det flyder i vand. Bruskfisk har tit sidelinjesans, men de har en ekstra oveni. Det er den elektriske sans. Med den kan de mærke den svage elektriske strøm, som alt levende laver. Man kan faktisk sige, at en haj har syv sanser. Mennesker har fem.

Arktis vælter med fisk i alle størrelser. Helleflynderen er stor som en robåd, mens små fisk lever under isen. I dybet gemmer der sig store langsomme hajer og sære dybhavsfisk

Ligesom fugle har næsten alle pattedyr den samme temperatur i kroppen hele tiden. Dovendyret er dog en undtagelse. Den er så doven, at den ikke engang orker at holde varmen. De fleste har pels, men nøgenrotten og hvalerne har næsten ingen hår.

De fleste pattedyr føder deres unger. En ting har de alle til fælles: de laver alle sammen mælk til deres unger. Det er derfor de hedder pattedyr.

Pattedyr er der mange af i arktis. Rensdyrene går i store flokke hen over landskabet og isbjørnen jager sæler under isen.

Alle fugle lægger æg og er ensvarme. Det betyder, at de altid har samme temperatur. Der er også derfor fugle har fjer. Det hjælper med at holde varmen. De fleste fugle har fjer, der hjælper med at flyve, men ikke alle. Pingviner og strudse kan for eksempel ikke flyve.

Fugles knogler er meget lette, men de er samtidig meget stærke.

Der er mange fugle i arktis især om sommeren. Om vinteren flyver en del af dem væk. Nogle flyver endda hele vejen ned til den anden side af jorden og holder ferie nær Sydpolen.

Insekter har ingen knogler i kroppen. Deres skelet er en hård skal udenpå. Hver gang de skal vokse må de kravle ud af deres eget skind. Under det gamle skind har de lavet et nyt og blødt skind. Det puster de op så de har noget at vokse i. De er bygget af en masse led og har seks ben. Edderkopper har otte ben og er ikke insekter. Insekter ånder ikke med lunger, men har en masse huller i skallen som åbner som rør ind i kroppen. På land er der ni gange så mange insekter som alle andre dyr til sammen.

De mest almindelige insekter i arktis er fluer og myg. De nyder godt af de mange blomster og dagene der aldrig slutter, når det er sommer.

Padderne er tudser, frøer og salamandre. Deres hud er tynd og de kan ikke selv holde kropsvarmen. De fleste skal leve tæt på vand eller i fugtige områder og deres æg skal altid have vand. Men nogle padder har så fugtig hud på ryggen at æggene kan holde sig våde der. Voksne padder ånder med lunger, men som børn har de fleste gæller. Men mange padder kan også ånde med huden. De kan faktisk også drikke med maveskindet, bare de sidder et vådt sted.

Der er for koldt til padder i arktis. Kun den nordamerikanske træfrø sniger sig lige derop. Men den må så finde sig i at være en lille frossen ispind hele vinteren.

Krybdyr kan ligesom padder ikke selv holde varmen. Når det er koldt bliver hele deres krop kold. Når det er varmt, kan de ikke svede. Så må de ind i skyggen. På en kold dag vil de meget gerne finde en plet i solen. De har alle sammen æg med æggeskal, men nogle af dem lægger ikke æggene. De beholder dem inde i maven til de klækker. Bagefter føder de ungerne.

Krybdyr har det alt for koldt i arktis. De skal have sol og varme for overhovedet at kunne bevæge sig.

Dyr i Arktis

Se dyr fra Savannen, Danmark og Amazonas

BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark
BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas