De nye officielle kostråd med en klimavinkel – hvad er nyt?

Den 7. januar 2021 blev de nye officielle kostråd, der fokuserer på både at gavne sundhed og klima, lanceret. Arbejder du med mad og måltider til børn og unge, er det nu om at holde tungen lige i munden. For hvad er det faktisk, der er ændret i disse nye råd? Hos Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer har vi sat os for at gennemgå kostrådene for at vurdere, hvad der er nyt i rådene - med særlig fokus på børn og unge.  

De tidligere 10 kostråd er nu blevet til 7 overordnede kostråd. I disse 7 kostråd er der følgende ændringer at være opmærksom på.

Børn skal spise mindre mængder end de voksne, men…

De anbefalede mængder, som er angivet ved kostrådene, gælder for tilberedt mad til en voksen med en kost på 10 MJ. Børn skal derfor spise mindre mængder. Der er dog én undtagelse, da mængdeanbefalingerne for mejeriprodukter ikke ændrer sig på samme vis som de øvrige fødevaregrupper.

For mælk, mælkeprodukter og ost gælder følgende rettesnor for forskellige aldersgrupper:

  • Børn på 2-5 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 10 g ost om dagen (1/2 skive) eller 300 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis de ikke spiser ost.
  • Børn på 6-9 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 15 g ost om dagen (lille skive) eller 325 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis de ikke spiser ost.
  • Børn fra 10 år samt voksne: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 20 g ost om dagen (1 skive) eller 350 ml mælk og mælkeprodukt om dagen, hvis de ikke spiser ost.

Spis mindre af de søde, salte og fede

Fra et sundhedsmæssigt synspunkt er danskernes høje forbrug af søde sager en udfordring, fordi det store indtag af det søde, salte og fede tager pladsen for den sunde mad og drikke. Dette gælder i den grad også for børnene, hvor der ikke skal mange sukkerholdige ting til, før de optager pladsen for den mad, der skal give tilstrækkelig med vitaminer og mineraler.

I kostrådene anbefales både børn og voksne at begrænse indtaget af slik, kage, chokolade, is, kiks og chips. Som noget nyt har DTU Fødevareinstituttet lavet et faktaark om nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke. I faktaarkene illustreres råderummet til tomme kalorier for otte forskellige aldersgrupper. Det er altså blevet nemmere at videreformidle, hvilke portionsstørrelser der er passende til de forskellige børnegrupper. Du finder faktaarkene her.

For søde drikke er der om ugen højst plads til:

  • 4-6-årige: 25 cl, det svarer til et stort glas (1 lille portion)
  • 7-9-årige og 61-75-årige: 33 cl, det svarer til en dåse (1½ små portioner)
  • 10-60-årige: ½ liter, det svarer til en ½-liters flaske med skruelåg (1 almindelig portion)

Det anbefales, at vi alle slukker tørsten i vand og skruer ned for de søde drikke.

Kød, bælgfrugter og fisk

I de nye kostråd har man sat de typiske kilder til protein sammen i ét råd, der hedder Spis mindre kød, vælg bælgfrugter og fisk. Som en ny del af kostrådene bliver vi anbefalet at skrue gevaldigt op for indtaget af bælgfrugter på bekostning af både det røde og hvide kød. Ca. 100 gram bønner, linser og/eller ærter om dagen er, ifølge Fødevarestyrelsen, en tilpas mængde – for både voksne og børn (over 2 år). På nuværende tidspunkt spiser danskerne kun ca. fem gram dagligt.

De nye kostråd kan findes på Fødevarestyrelsen hjemmeside: ALT OM KOST