Tilbage til Fakta om truede dyr

Hvad er biodiversitet?

Kender du ordet “biodiversitet”? Det er et svært ord. “Bio” betyder “liv” og “diversitet” betyder “forskellighed”. “Biodiversitet” betyder altså “forskelligt liv” eller “forskellige arter”. Når man snakker om biodiversitet, snakker man altså om, hvor mange forskellige bakterier, virusser, insekter, orme, blomster, pattedyr, fisk, buske og træer (og meget mere!), der findes. 

Man siger, at et område kan have “høj biodiversitet”. Det betyder, at der bor rigtig mange forskellige arter i det område. Et område kan også have “lav biodiversitet”. Så bor der ikke så mange forskellige arter. I Amazonas-regnskoven bor der rigtig mange forskellige dyr. og der vokser rigtig mange forskellige planter - her er der høj biodiversitet. I en ørken er der ikke særlig mange dyr eller planter, så her er der lav biodiversitet. De få arter, der findes i en ørken, kan dog kun leve her og ikke i Amazonasregnskoven! Så selvom der ikke kan bo så mange arter i ørkenen, så er den et vigtigt hjem for de få, der kan. Og derfor bidrager ørkener faktisk alligevel til biodiversiteten på hele jorden!

Det er vigtigt at passe på biodiversiteten og arterne. Det er det, fordi alle arter har brugt millioner af år på at udvikle sig til at blive lige netop dén art, som de er! Og derfor ville det være rigtig trist og ærgerligt, hvis de forsvandt. Verden er et flottere og sjovere sted, når der findes 200.000 forskellige sommerfugle, end hvis der kun fandtes 5!

Derudover kan naturområder med høj biodiversitet bedre klare sig, hvis de rammes af for eksempel klimaforandringer eller global opvarmning.

Bliv klogere på truede dyr

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
BG Arktis

Arktis

Arktis er det kolde område omkring Nordpolen. Det meste er hav dækket af is. Men der er også land. Grønland er en del af Arktis.

Gå til Arktis
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark