Tilbage til Arktis
Edutainmenthuset.Core.DocumentTypes.Media.Image
Blaahval Truet

Blåhval

Længde: 21-33 meter

Vægt: 100-120 tons

Levetid: 80 år

Føde: Blæksprutter og dyreplankton

Levested: Arktis (den bevæger sig i alle oceaner i verden)

Hvorfor er den truet?: Blåhvaler jages af mennesker. Larm fra store skibe og olieplatforme er også et problem, fordi hvalerne har svært ved at “tale højt nok” til at de kan høre og finde hinanden. Global opvarmning har også betydet mindre mad til blåhvalen.

Hvor mange er der tilbage?: Cirka 5000 - men man tror, der bliver flere og flere!

Blåhvalen har helt utroligt mange rekorder! Det er det største nulevende dyr. Allerede når den er helt nyfødt, er den ligeså lang som en halv bus og drikker 190 liter mælk om dagen fra sin mor. 

En voksen blåhvals hjerte vejer det samme som en stor isbjørnehan, 600 kg, og dens største blodårer, ville et menneske kunne svømme rundt i!

Selv om blåhvalen er kæmpestor, er dens mad meget småt. Den spiser mest dyreplankton, som ofte ikke er større end 2 cm. Derfor skal den også spise rigtig meget af den! Når blåhvalen spiser, så fylder den munden med op til 90 tons vand, som den presser ud igennem sine barder. Barderne sidder der, hvor tænderne ellers ville sidde og fungerer som en si, sådan at alle små dyr, som hvalen får ind i munden, bliver sorteret fra, så hvalen kan spise dem.

Flere dyr i Arktis

Se dyr fra Amazonas, Savannen og Danmark

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark