Tilbage til Arktis
Edutainmenthuset.Core.DocumentTypes.Media.Image
Hvidhval

Hvidhval

PATTEDYR

Længde: op til 4,2 meter

Vægt: ca. 1.500 kg

Levetid: 30 - 50 år

Føde: Fisk

Levested: Arktis

Hvorfor er den truet?: Skibe larmer og gør det svært for hvidhvalerne at snakke sammen og finde hinanden. Et andet problem er, at de ikke kan svømme de ruter de plejer, fordi der f.eks. bygges olieplatforme på havet, som blokerer vejen. Ligesom andre store rovdyr har hvidhvalen det problem, at dens mad kan være forurenet med stoffer, der kan gøre den syg eller gøre, at den ikke kan få unger. 

Så mange er der tilbage: 136.000

Denne sjove og søde hvide hval er faktisk i familie med narhvalen – selv om hvidhvalen ikke har noget horn i panden.

Når den fødes, er den brun/grålig, men med tiden bliver den helt hvid. Man skulle tro, at det ville være svært for hvidhvalen at gemme sig på grund af dens hvide farve - men når man lever under isen, er farven helt perfekt, og den kan nemt skjule sig for en sulten spækhugger.

Hvidhvalen kan modsat andre hvaler og delfiner bevæge sit hoved fra side til side. På den måde kan den nemmere fange små dyr og fisk i revnerne under isen. Hvidhvalen kan desuden svømme baglæns.

Vidste du, at den store bule på hvidhvalens pande er fyldt med blæver? Blæveret kaldes for en melon. Man tror, at melonen bruges, når hvidhvalen bruger strøm til at se med, ligesom floddelfinen. Den måde at se på er virkelig smart, for det er meget mørkt under havets overflade.

Flere dyr i Arktis

Se dyr fra Amazonas, Savannen og Danmark

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark