Tilbage til Arktis
Edutainmenthuset.Core.DocumentTypes.Media.Image
Lunde

Lunde

FUGL

Længde: 28-34 cm 

Vægt: 320-550 g

Levetid: 20 år

Føde: Mindre fisk som tobis, brisling og sild og i arktis små krebsdyr

Levested: Nordatlanten (Island, Færøerne, Norge, Skotland, Shetlandsøerne)

Hvorfor er den truet?: Der er ikke nok mad. Den globale opvarmning betyder, at der ikke er lige så mange af den slags fisk, lunden lever af, som der plejede at være. 

Hvor mange er der tilbage?: 12.000.000-14.000.000 - det lyder som rigtig mange lunder, så hvordan kan den være truet? Det er den, fordi der i perioder er blevet mange færre, end der engang var. Og hvis man ikke gør noget, vil lunden på et tidspunkt være i risiko for at uddø.

Lunden kaldes også for søpapegøje. Det gør den, fordi den bruger det meste af sit liv på havet og fordi den med sit farverige næb godt kan ligne en papegøje! Næbbet er dog kun flot og farvestrålende i sommerhalvåret. Om vinteren og efteråret mister det sin farve og bliver gråt. 

Lunden lever af fisk. Den fanger fiskene ved at stikke hovedet under vandet, hvor den spejder efter sit bytte. Når den får øje på en fisk, dykker den hele kroppen ned efter den. Ligesom en pingvin bruger lunden sine vinger til at “flyve” under vandet. Ved hjælp af små “kroge” i sit næb kan den holde op til ti fisk ad gangen.

Der er fart på lunden. Den kan flyve med 90 km/t - og så kan den dykke ned til 60 meter.

Dens største fjende? Den helt store måge, kaldet svartbag, som også bor i Danmark - den kan spise en mindre lunde i én mundfuld!

Flere dyr i Arktis

Se dyr fra Amazonas, Savannen og Danmark

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark