Tilbage til Danmark
Edutainmenthuset.Core.DocumentTypes.Media.Image

Ål

Længde: 50-133 cm

Vægt: 0,5 - 6 kg

Levetid: 50 år

Føde: Stort set alt! Både smådyr og fisk

Levested: Danmark

Hvorfor er den truet?: Man tror, der er rigtig mange forskellige grunde til, at ålen er truet. Nogle af dens levesteder bliver ødelagt af fiskeri og forurening. Nogle ål bliver syge af en parasit, der hedder svømmeblæreorm. Parasitten  er kommet til Danmark fra Japan. Man har også fisket rigtig mange ål de seneste mange år for at spise dem.

Hvor mange er der tilbage?: Man ved ikke, hvor mange ål der findes. Man ved dog, at hvis der for 40 år siden kom 10 ål til til Danmark, så kommer der i dag kun 2 ål til Danmark.

Ålen er en af de sejeste fisk, der findes! Når den skal gyde (altså parre sig og lægge æg), svømmer den 5000 km for at komme til Sargassohavet. Hvis man skulle køre 5000 km i bil, så kunne man starte i Aarhus, køre ned gennem Tyskland til Bulgarien, gennem Tyrkiet og ende i hovedstaden Bagdad i Irak!

Som om det ikke var nok, så kan ålen faktisk hoppe op af vandet og med sine små finner “gå” hen over jorden! Den kan også leve både i saltvand, i havet og i ferskvand i åer og søer - det er der ikke særlig mange fisk der kan! 

Hvis man fanger en ål og vil spise den, så skal man passe lidt på, når man renser den. Ålens blod er nemlig giftigt, lidt ligesom slangegift! Det er giftigt nok til at slå et menneske ihjel. Men bare rolig, giften er kun farlig, hvis den kommer ind i ens blodårer. Man skal derfor ikke være bange for at røre ved eller spise en ål, det sker der ingenting ved.

Flere dyr i Danmark

Se dyr fra Amazonas, Savannen og Arktis

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
BG Arktis

Arktis

Arktis er det kolde område omkring Nordpolen. Det meste er hav dækket af is. Men der er også land. Grønland er en del af Arktis.

Gå til Arktis