Tilbage til Danmark
Edutainmenthuset.Core.DocumentTypes.Media.Image

Foranderlig humle

Længde: 10-18 mm (dronningen er størst, hanner og arbejdere er mindre)

Vægt: 0,5-1 g

Levetid: 1 år, dronninger dog 2 år.

Føde: Nektar

Levested: Danmark

Hvorfor er den truet?: Engang fandtes foranderlig humle i hele Danmark. I dag findes den kun nogle få steder. Den vil gerne bo i store, åbne områder med mange blomster. Engang gik der mange steder store dyr og græssede. Vilde hjorte eller køer og heste. De åd græsset så der blev plads til mange blomster. I dag er der ikke lige så mange græssende dyr og ikke lige så mange store, åbne områder med blomster til den foranderlige humle.

Hvor mange er der tilbage?: Ukendt

Foranderlig humle er en stor, pelset humlebi, med rødbrun-pels. På forkroppen er pelsen tit mere rød, mens den på bagkroppen er mere gul. Det kan godt se ud som om, den har en lillebitte rødhåret paryk på hovedet.

Foranderlig humle har pels, så den bedre kan holde varmen. Insekter er det, man kalder “vekselvarme” og kan normalt ikke selv lave varme, som vi mennesker kan. Her er humlebien helt speciel, for den kan nemlig godt lave sin egen varme! Udover at den kan holde varmen i det allertidligste forår, bruger den også varmen til at ruge på sine æg i en lille rede i en hule nede i jorden.

Vidste du, at foranderlig humle har en lang tunge? Den bruger den til at slikke sukkersødt nektar op fra bunden af blomsterne. Det er det, den lever af.

Foranderlig humle har en god lugtesans - faktisk kan den lugte på blomsterne, om der for nylig har været en anden humlebi forbi for at drikke nektaren, for så behøver den ikke spilde sin tid med at prøve at drikke fra en allerede tom blomst. 

Flere dyr i Danmark

Se dyr fra Amazonas, Savannen og Arktis

BG Amazonas

Amazonas

Amazonas' regnskov ligger rundt omkring floden Amazonas. Den er verdens største flod og har tusindvis af mindre floder, der snor sig gennem junglen.

Gå til Amazonas
BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
BG Arktis

Arktis

Arktis er det kolde område omkring Nordpolen. Det meste er hav dækket af is. Men der er også land. Grønland er en del af Arktis.

Gå til Arktis