Tilbage til Amazonas
Bladskæremyre

Bladskærermyre

INSEKT

Længde: Der findes forskellige størrelser af bladskærermyren. Dronningen er den største og bliver ca. 2,5 cm. Soldaterne er kun ca. 0,5 cm. Arbejder/gartner er endnu mindre, 2-3 mm
Vægt: Mellem 0,03 – 0,01 gram
Levetid: Dronningen kan leve i op til 15 år, soldater- og arbejdermyrerne 1-2 år
Føde: Den svamp, der vokser i myretuen, og som de fodrer med blade
Levested: Amazonas

Bladskærermyren lever i store kolonier på cirka 10 millioner myrer – næsten dobbelt så mange som der er mennesker i Danmark. Deres hule kan være helt op til 6 meter dyb, så dyb at en giraf kan stå oprejst i den, hvis det ikke var fordi, hulen bestod af små smalle gange.

Der findes fire forskellige typer af Bladskærermyren: dronningen, soldaterne, arbejderne og gartneren. Arbejderne er der flest af, og det er dem, der hver dag tager ud for at finde blade, som de skærer stykker af. Til at skære stykkerne af bruger de deres kraftige kæber. Bagefter bærer de dem hjem til kolonien. Nogle gange skal de gå op til 60 meter. Det lyder måske ikke af meget, men hvis myren var på størrelse med et menneske, ville det svare til, at vi skulle gå 15 km, mens vi bar 400 kg med tænderne.

Bladskæremyren spiser ikke de blade, de høster. Når de kommer hjem, tygger gartnerne dem i mindre stykker og ”fodrer” dem til den svamp, som de dyrker inde i kolonien. Som tak laver svampen noget ”mad”, som myrerne lever af. Bladskærermyren er altså en slags landmand, der dyrker sin egen mad.

Flere dyr fra Amazonas

Se dyr fra Savannen, Arktis og Danmark

BG Savanne

Savanne

Savannen er græs, græs og mere græs. Blandt det står enkelte ensomme træer. Det meste af året er der meget tørt, men når regntiden kommer, bliver der grønt.

Gå til Savannen
BG Arktis

Arktis

Arktis er det kolde område omkring Nordpolen. Det meste er hav dækket af is. Men der er også land. Grønland er en del af Arktis.

Gå til Arktis
Danmark Thumbnail

Danmark

Danmark er et landbrugsland med massevis af marker. Her er der ikke mange muligheder for vilde dyr, men vi har  heldigvis stadig en hel del skove, åer, søer og vandløb, for ikke at tale om havet. De steder kan man finde meget spændende liv.

Gå til Danmark